Деякі представники лазертаг клубів і виробників лазертаг устаткування завіряють своїх клієнтів, що лазертаг прийшов на зміну таким популярним іграм, як пейнтбол і страйкбол. Не можу погодиться з такими висловлюваннями. Лазертаг, пейнтбол і страйкбол -зовсім різні ігри. Безглуздо порівнювати, що з них краще. Це все одно, що порівнювати футбол, водне поло і хокей з м’ячем -і там, і там дві команди, і там, і там ворота і м’яч, і там, і там ігрове поле, і там, і там для перемоги треба забивати голи. Але ігри-то різні. Так і тут. Лазертаг, пейнтбол, страйкбол і хардбол (теж можна сюди в лінійку винести) -різні ігри. Основна схожість у них мілітаристська тематика. Далі починаються відмінності. Приведу основні з них в таблиці.

таблица сравнений

У пейтболі і страйкболі переважно використовується стиль гри на вибування. “Убиті” гравці виходять з гри до закінчення тайму. Частенько це обумовлено специфікоюцих ігор і тим, що немає можливості швидко позбавитися від слідів поразки. Наприклад, фарба у пейнтбола. Особливу реалістичність і порцію адреналіну надає розбивання кулі об стінку біля супротивника, але далеко не усім подобатися переживати больові відчуття при попаданні. Сюжетна лінія не занадто різноманітна. Основні сюжети з можливими варіаціями: захоплення прапора, штурм-оборона, стінка на стінку, супровід VIP або охота на нього. Основною родзинкою цих ігор є те, що будь-хто власник особистого комплекту устаткування може приєднатися до будь-якої збірної команди. Це дозволяє проводити масові ігри. Що досить цікаво. Можна використати піротехніку шумову, димову і з різними вражаючими елементами (фарба, горох, пластикові кульки). Основний недолік – травмонебезпека таких ігор. І необхідність обгороджування території проведення такої гри від випадкових перехожих.

Лазертаг – суміш комп’ютерних технологій і страйкбола з пейнтболом. Лазертаг дозволяє проводити ігри в режимі нон-стоп. “Убиті” гравці повертаються на місце старту, пожвавлюються від спеціального пристрою і знову продовжують гру. Причому кількість пожвавлень можна  і обмежити програмно. У лазертазі не можна побачити ефект руйнування від попадання пострілу, але і травму при попаданні заподіяти не можна. Окрім тих сюжетів, які використовуються в пейнтболі і страйкболі, – в лазер тазі активно використовуються сюжети, де потрібне застосування електроніки. Наприклад, гра в захоплення контрольної точки, де вона постійно переходить від однієї команди до іншої і роздає плюшки (поповнення боєкомплекту, можливість лікування, можливість воскресіння) тільки своїм загарбникам, вимагає чіткої фіксації команди-загарбника. Це з легкістю дозволяє зробити електроніка, а попутно і визначити, кому ця точка більше належала. Наявність електронних мін, здатних знищити усю команду у разі її невдалого розмінування, -дає можливість обігравати сценарії, пов’язані зі знешкодженням таких пристроїв.

Є можливість отримувати різну кількість ущербу від однієї і тієї ж зброї, залежно від місця попадання променя і екіпіровки гравця. Ну, наприклад, на одному гравцеві є бронежилет, а на іншому немає його. При попаданні в зону голови -у обох гравців буде знятий рівнозначний ущерб (навіть віртуальна смерть, все залежить від налаштувань гри), а ось при попаданні в корпус, де у одного є бронежилет, відбуватимуться вже різні речі. Якщо клас броні здатний захистити від цього типу зброї, то власник бронежилета відбудеться шоком (нездатність зробити деякий час постріл, але це не рятує його від можливості наступного попадання) і незначним отриманням ущербу, а ось той гравець, який без броні, -різниці між головою і корпусом особливо і не помітить, все одно уб’ють. Я вже не говорю, про можливість поразки зброї гравця, де воно виходить з ладу на деякий час. Використання спеціальних пристроїв, що імітують зони радіаційного зараження, або всілякі аномалії – забезпечують різні наслідки для гравця, що опинився в цих зонах. Таке просто не можливе в пейнтболе і страйкболе. Одно з ключових відмінностей лазертага від пейнтбола і страйкбола -доступність такої розваги по фінансах (лазертаг дешевше для гравця) і відсутність больових і травмонебезпечних відчуттів при попаданні (можуть грати діти і дівчата), немає необхідності спеціально захищати місце проведення гри від випадкових перехожих.

Якій грі віддати перевагу – вибирати тільки вам. Але стверджувати, що лазертаг краще пейнтбола або навпаки, не спробувавши і те, і інше – як мінімум безглуздо. А раптом вам за смаком взагалі страйкбол.